Profi Kisokos

Mi a különbség a hagyományos és az okos napelemrendszer között?


Ma már minden területen hallhatunk "okos azaz Smart" megoldásokról, nincs ez másképp a napelemeknél sem. Az alábbi írásunkban a Profi Greentech Kisokosból megtudhatod, hogy, mikor van rá szükséged, és mit is jelent ez pontosan.
 

BELEGONDOLTÁL MÁR ABBA, HOGY MI VAN AKKOR, HA PÉLDÁUL EGY KÉMÉNY VAGY FA MIATT ÁRNYÉK VETÜL AZ EGYIK NAPELEM PANELEDRE?

 
MIÉRT JELENT PROBLÉMÁT AZ ÁRNYÉK A HAGYOMÁNYOS NAPELEMEKEN?
 

Alap esetben a napelem panelek sorba (azaz  sztringekbe) vannak összefűzve. Erre azért van szükség, hogy az inverter számára (mely a napelem által előállított egyenáramot (DC) a háztartásokban használatos váltóárammá (AC) alakítja át) kiadódjon az elégséges feszültségszint a lehető leghatékonyabb működéshez.


Azonban a sorba kötöttség miatt, ha bármelyik napelem működése szennyeződés vagy árnyék miatt akadályozottá válik, az visszafogja az egész sor teljesítményét. Ugyanis egy sztringen belül a sorba kötött egyes modulok nem függetlenek egymástól. A rajtuk átfolyó áramerősség azonos, így a kevesebbet termelő napelem az összes többi termelését drasztikusan korlátozza. Úgy is mondhatnánk, hogy sorba kötött napelemeknél mindig a leggyengébb láncszem határozza meg az egész rendszer teljesítményét. Így működnek a hagyományos napelem rendszerek.
 

 

HA TEHÁT ÁRNYÉKOS A TETŐM, NE IS GONDOLKOZZAK NAPELEMBEN? DEHOGYNEM!


Szerencsére már a napelem rendszerek terén is megjelentek az úgynevezett smart, azaz okos megoldások.

Ma az egyik legjobb megoldás, ha a napelemeket egyesével teljesítmény optimalizálóval látják el.

Ekkor a panelek már nem egymással vannak sorba kötve, hanem az optimalizálóra  párhuzamosan. Így az optimalizálók külön tudják monitorozni a paneleket, és kezelik a teljesítmény csökkenést: például a csökkentett teljesítménnyel működő napelem panaleket akár ki is kapcsolják vagy a többi panel teljesítményét felhúzzák. Az okos rendszerek nagy előnye tehát, hogy már nem soronként kezeli a paneleket, hanem külön-külön, így a szennyeződésből, vagy árnyékolásból eredő veszteségek már csak az adott paneleket érintik, a többiek tőlük függetlenül nagyobb teljesítménnyel működhetnek. Egyszerűen fogalmazva: az árnyékolt panel nem húzza le az egész rendszer teljesítményét.

AZ OKOS NAPELEMEK ÁRA KICSIT DRÁGÁBB A HAGYOMÁNYOS RENDSZEREKÉNÉL, DE MÉGIS PÉNZT TUDUNK VELE SPÓROLNI. NÉZZÜK MENNYIT!

Átlagosan elmondható, hogy az árnyékolás méretétől függően (hány órán keresztül, mennyi panelt érintve tart stb.) 10-25% teljesítmény csökkenéstől óv meg minket. Ez sok tízezer forint megtakarítást jelenthet, ami néhány év alatt visszahozza a rendszer plusz költségét, és utána már pluszban termel.

Tehát a ház tájolása, elhelyezkedése és legfőképpen a környező épületek, tereptárgyak, magas fák hiány vagy jelenléte dönti el, hogy elég-e a hagyományos napelemrendszert telepíteni, vagy esetleg érdemesebb a valamivel drágább okos rendszert beszerelni, mert az hosszútávon mégis pénzt takarít meg illetve termel az adott háztartásnak.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy a te házadra mennyibe kerülne egy ilyen napelemes rendszer, kérj tőlünk ajánlatot 2 perc alatt 5 egyszerű lépésben! 
Kollégáink 1 órán belül elküldik számodra a kalkulációt!

PROFI ÁRAJÁNLAT KÉRÉS

Tekintsd meg mintacsomagjainkat:

Szeretnéd tudni, hogyan lesz napelem rendszered?

 

És hogy miért érdemes minket választani?

 Profik vagyunk! Teljes körű ügyintézést biztosítunk
 Csúcsminőségű Hyundai napelemekkel dolgozunk
 Okos és Hagyományos napelem rendszert is rendelhetsz nálunk
 Kiváló ár-érték arány, 10%-os tavaszi akciós árak
 Extra gyors beszerelést biztosítunk helyi csapatainkkal