Profi Kisokos

Hogyan számít a ház tájolása és a tető dőlésszöge a napelemrendszer ideális megtervezésénél?


Az alábbi Profi Greentech Kisokos azoknak segít, akik napelem telepítés előtt állnak, és szeretnék tudni, hogy a házuk földrajzi adottságai hogyan befolyásolják az ideális rendszerméret tervezését. Azt gondolhatnád, hogy egyszerűen megállapítható hogy hány napelemre van szükséged, az alapján, hogy mennyi a háztartásod villamosenergia fogyasztása havonta. Ez alapján 2 hasonló villanyszámlával rendelkező házra joggal feltételezhetnéd, hogy ugyanannyi napelem panel fog kerülni. 

 

DE EZ NEM ENNYIRE EGYSZERŰ! NÉZZÜNK EGY KIS FÖLDRAJZOT! 

MI A LEGIDEÁLISABB ÉGTÁJ ÉS DŐLÉSSZÖG A NAPELEM RENDSZER SZÁMÁRA A MI HOSSZÚSÁGI KÖRÜNKÖN?
 

  • A déli fekvés a legtökéletesebb, hiszen ilyenkor napkeltétől napnyugtáig éri napsugárzás a paneleket, ráadásul ez a leghosszabb ideig a legnagyobb szögből érkezik. 
  • Természetesen a délkeleti, és a délnyugati tájolás is nagyon jó hatásfokkal működik. Itt körülbelül 10%-al termel kevesebbet mint a déli.
  • A keleti vagy nyugati tájolás is teljes mértékben megfelelő egy napelem rendszer telepítéséhez, itt körülbelül 20% veszteséggel számolhatunk egy déli tájoláshoz képest.
  • Az északi tájolású tető viszont legalább 30%-hatásfok romlással működik, így befektetésünk akár háromszor annyi időbe is telhet, hogy a befektetésünk megtérüljön, így ezt nem javasoljuk. Viszont kivitelezhető ez a forma is, ha nincs más lehetőség, és az ember szeretné ökológiai lábnyomát csökkenteni.

Természetesen, tetőnk egynél több oldalára is tehetünk paneleket, ami jelentősen növelheti a hatékonyságot. Példaként, egy kelet-nyugat felé néző tetőnél érdemes mindkét oldalra paneleket tenni, hogy egész nap érje azokat a napsugárzás.

Ha egy középértékkel számolunk, azaz nem az ideális déli fekvésű tetőt vesszük figyelembe, hanem például egy DNy-i vagy DK-it akkor is 9-13 év alatt megtérül a befektetett összeg. Ideális fekvés esetén ez még rövidebb idő is lehet!

 

A tető dőlésszöge is jelentős befolyásoló tényező a hatékonyságot illetően. Na de miért?

Magyarországon a leginkább megfelelő dőlésszög a 35 fok. Ez a bolygón való elhelyezkedésünknek köszönhető. Aki közelebb él az egyenlítőhöz annál az ideális szög kisebb, aki közelebb él valamelyik sarkkörhöz, annál nagyobb. Ez a napfény beesési szögének köszönhető, ugyanis az ideális az lenne, ha a napfény merőlegesen érné a napelemeket.

Szerencsére kis hazánkban a tetők többsége 35-45 fok közötti dőlésszögű, ami az optimális értéknek pont megfelelő. 
 

És mi a helyzet a lapos tetőkkel?

Furcsa módon a lapostető egyáltalán nem ideális, hogy arra fektetve napelemeket szereljünk. Ugyanis a nap még délben sem süt pont a fejünk fölött, hogy merőleges legyen a besugárzási szög. Ezért aztán a lapostetőkre speciális fémszerkezetet kell terveztetni, ahol viszon már könnyedén meghatározhatjuk az adott helyen lévő ideális dőlésszöget, és így gyártatjuk le a tartószerkezetet.
 


 

Ha kíváncsi vagy rá, hogy a te házadra mennyibe kerülne egy ilyen napelemes rendszer, kérj tőlünk ajánlatot 2 perc alatt 5 egyszerű lépésben! 
Kollégáink 1 órán belül elküldik számodra a kalkulációt!

PROFI ÁRAJÁNLAT KÉRÉS

Tekintsd meg mintacsomagjainkat:

Szeretnéd tudni, hogyan lesz napelem rendszered?

 

És hogy miért érdemes minket választani?

 Profik vagyunk! Teljes körű ügyintézést biztosítunk
 Csúcsminőségű Hyundai napelemekkel dolgozunk
 Okos és Hagyományos napelem rendszert is rendelhetsz nálunk
 Kiváló ár-érték arány, 10%-os tavaszi akciós árak
 Extra gyors beszerelést biztosítunk helyi csapatainkkal