Profi Kisokos

Mi a kölönbség a mono és a polikristályos napelemek között?


Sokszor lehet hallani vagy olvasni azokat a szavakat, ha a napelemek után böngészünk vagy érdeklődünk, hogy "monokristály" és "polikristály". Azoknak nyújt segítséget az alábbi Profi Greentech Kisokos, akik tájékozódni szeretnének a monokristályos és a polikristályos napelemfajták előnyeikről és hátrányaikról.

 

NA DE MI IS A KÜLÖNBSÉG A KETTŐ KÖZÖTT? ÉS FŐKÉNT: MELYIK A JOBB?
MIT ÉRDEMES TUDNI A KÉT TECHNOLÓGIÁRÓL?
 

A napelem egyik fő eleme a szilícium panel, ami egy úgynevezett félvezető. Ez az a fekete/sötétlila/sötétkék nagyon vékony lapka az, ami a napelemek jellegzetes színét adja. Ez egy kristályos anyag, amit nagy tömbökben tárolnak. A napelem készítése során ezekből a tömbökből vágnak le vékony szeleteket és ezek kerülnek a napelem panelbe, a műanyag lapra, egy edzett üveg réteg alá.

Viszont, nem mindegy, hogy a szilícium tömb már egyben volt mikor elkezdték “szeletelni” vagy utólag, a szeletelés során lehullott maradék anyagokból olvasztották össze egy tömbbé. Az előbbit hívjuk egy kristályból, "mono" kristályból készült napelemnek.  Az utólag összeolvasztott tömbök, melyek más a kristályszerkezetűek, és így más tulajdonságokkal bírnak, a több kristályból "poli" kristályból készült napelemek.

Lássunk néhány technikai adatot!

 

Monokristályos napelem

Monokristály: Folytonos rácsszerkezetű kristály, melyben az atomok szabályos geometriai rendben helyezkednek el, az ideális egykristályban nincsenek rácshibák, diszlokációk. 

A szeletelés után a lapkákhoz félvezető homopoláris átmenetet alakítanak ki foszfornak (n-típusú szennyező anyag) bórral (p-típusú szennyező anyaggal) szennyezett szilícium lap felületén történő szétoszlatásával.

 • színe: fekete
 • ma létező legjobb hatásfokkal bír
 • hatásfoka: 15-21%
 • a közvetlen napfényt hasznosítja jobban, a szórt napfényt kevésbé
 • élettartam: legalább 30 év
 • hőterhelést jobban bírja

 

Polikristályos napelem

Polikristály: Mikroszkopikus kristálydarabkákból felépült kristály.

 • színe: kékes lila
 • gyártása megegyezik a monokristályos napelemmel azzal a különbséggel, hogy a lapkákat többkristályos szilíciumból öntik ki. A nem közvetlen napsugárzást is tudja hasznosítani, gyártása olcsóbb, viszont hatásfoka is gyengébb.
 • hatásfoka: 13-17%
 • élettartam: kb. 25 év
 • kevésbé bírja a hőterhelést

 

Összességében a jelenlegi kutatás+fejlesztés eredmények alapján a Monokristályos panelekben lehet látni a jövőt.

Hosszú ideig fej-fej mellett haladt a két technológia, viszont az utóbbi években úgy tűnik, hogy a monokristályos napelemek esetén tudták elérni a gyártók, hogy az így készült panelek watt száma drasztikusan növekedjen. Éppen ezért jóval nagyobb teljesítményt tudnak belőle kinyerni, így adott rendszer teljesítményéhez kevesebb panel kell a polikristályos társához képest. Ma már vannak 470Wp teljesítményű monokristályos panelek és lehet, hogy a közeljövőben 500Wp feletti teljesítményűek is meg fognak jelenni, míg a Polikristályos napelemek teljesítménye megrekedni látszik a 2-300Wp-nél.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy a te házadra mennyibe kerülne egy ilyen napelemes rendszer, kérj tőlünk ajánlatot 2 perc alatt 5 egyszerű lépésben! 
Kollégáink 1 órán belül elküldik számodra a kalkulációt!

PROFI ÁRAJÁNLAT KÉRÉS

Tekintsd meg mintacsomagjainkat:

Szeretnéd tudni, hogyan lesz napelem rendszered?

 

És hogy miért érdemes minket választani?

 Profik vagyunk! Teljes körű ügyintézést biztosítunk
 Csúcsminőségű Hyundai napelemekkel dolgozunk
 Okos és Hagyományos napelem rendszert is rendelhetsz nálunk
 Kiváló ár-érték arány, 10%-os tavaszi akciós árak
 Extra gyors beszerelést biztosítunk helyi csapatainkkal